Marele val de căldură care acoperă zone întinse din Europa s-a deplasat în mod constant spre est, forțând țări precum Italia, Polonia și Slovenia să emită cele mai înalte alerte de caniculă, iar pompierii au luptat cu incendii de vegetație pe întreg continentul, scrie Reuters.
De când temperaturile din sudul Europei au început să crească la începutul acestei luni, valul de căldură a provocat sute de decese și a declanșat incendii care au ars zeci de mii de hectare de teren în Spania, Portugalia și Franța. Marea Britanie și Franța au înregistrat marți temperaturi maxime record.
Valul de căldură extremă face parte dintr-un model global de creștere a temperaturilor, atribuit pe scară largă de oamenii de știință și climatologi schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană.
Grecia, care a limitat un uriaș incendiu de vegetație care a făcut ravagii în apropiere de Atena timp de două zile și a fost alimentat de vânturi puternice, a îndemnat Europa să facă mai mult pentru a combate schimbările climatice.
„Criza climatică este acum evidentă în întreaga Europă, cu o intensitate deosebită în regiunea mediteraneană extinsă. Cocktailul de temperaturi ridicate, rafale de vânt și secetă puternică duce inevitabil la incendii de vegetație”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou.
„Europa trebuie să acționeze într-un mod coordonat și rapid pentru a inversa criza climatică”, a declarat Oikonomou reporterilor. „Soluția nu poate fi dată la nivel național, deoarece problema este transnațională și uriașă”.
Pompierii greci au combătut 390 de incendii de pădure într-o săptămână, aproximativ 50-70 de incendii pe zi, a spus el. Potrivit stației meteorologice din Penteli, în afara Atenei, unde a izbucnit incendiul marți, vântul a atins la un moment dat 113 km pe oră.
Alimentate de schimbările climatice, incendiile de vegetație sunt tot mai frecvente și mai intense în multe țări, răspândind un fum care conține gaze nocive, substanțe chimice și particule și care poate fi dăunător pentru sănătate. citeste mai departe
În Polonia, autoritățile au emis avertizări de căldură pentru mai multe părți ale țării, cu temperaturi de până la 36,7 grade Celsius măsurate în orașul Kornik din vestul țării.
Un mare incendiu de vegetație a izbucnit în apropierea orașului Brzesko din sudul țării, a raportat site-ul de știri Onet. Pompierii au declarat pentru Onet că peste 50 de hectare de câmpuri au ars deja și că focul se îndreaptă spre o pădure.
Se așteaptă ca temperaturile din Polonia să scadă în weekend.
În Italia, incendiile din Toscana și Friuli Venezia Giulia au continuat să facă ravagii, dar nu par să se fi extins, a raportat agenția italiană de știri ANSA. Noi incendii de vegetație au fost observate în munții din apropierea orașului Bologna și la marginea autostrăzii A9, la nord de Milano, a precizat agenția.
Paisprezece orașe, printre care Roma și Milano, au fost plasate în cea mai mare alertă de caniculă din țară, numărul acestora urmând să crească la 16 vineri, a anunțat Ministerul Sănătății.
De asemenea, ANSA a relatat că un incendiu care a început în nordul Italiei, în apropiere de Carso, s-a extins peste granița cu Slovenia, afectând o suprafață de peste 2.000 de hectare.
În partea slovenă, 400 de persoane din trei sate au trebuit să fie evacuate din cauza incendiului, au precizat agențiile de presă slovene.
Incendiile de vegetație au continuat în Portugalia și Spania.